Nawet zwykłą domową śmietanę można pokonać w nowy sposób! Na przykład przygotuj go o smaku kokosowym. A następnie w przepisie szczegółowo opiszę, jak dokładnie można to zrobić. W końcu jest o wiele więcej opcji niż się wydaje.
Składniki
do ciast:
- mąka - 100 g
- jaja kurze - 5 sztuk
- cukier - 120 g
- skrobia kukurydziana - 50 g
- wiórki kokosowe - 50 g
- proszek do pieczenia ciasta - 1 łyżeczka
- Olej roślinny - 1 art.
do kremu:
- śmietana - 500 g
- sok z cytryny - 1 CZ. l.
- cukier puder - 120 g
- Likier kokosowy - 1 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Oddziel żółtka i ubij z cukrem na puszystą, jasną masę.
Dodaj płatki kokosowe, a następnie przesianą mąkę ze skrobią.
Oddzielnie ubij zimne białka na szczyty, stopniowo wprowadzaj do ciasta i mieszaj szpatułką.
Piecz ciasto w piekarniku przez około 45 minut w 180 stopniach.
Gdy ostygnie, pokrój go na cieńsze ciasta.
Ubij mikserem wszystkie składniki śmietany, posmaruj ciasta i złóż śmietanę,
Włóż do lodówki na kilka godzin.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy