Takie tiramisu jest przygotowywane na Łotwie. Zamiast biszkoptu Savoyardi używa się zwykłego chleba żytniego. Wolę opcję z wiśniami, ale suszone owoce mogą być dowolne. Ogólnie rzecz biorąc, ten przepis na deser jest jeszcze prostszy niż klasyczny.
Składniki
- chleb (żyto) – 250 g
- śmietana (33% tłuszczu) – 300 ml
- mascarpone - 200 g
- cukier puder - 100 g
- gorzka czekolada - 60 g
- wiśnia (puszka) – 150 g
- koniak - 1 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój chleb w kostkę i lekko osusz w piekarniku.
Połącz bułkę tartą, wiśnie w puszkach i koniak. Wymieszaj i wstaw do lodówki na 2 godziny.
Śmietanę ubij mikserem na wysokich obrotach, aż zgęstnieje.
Dodaj cukier puder, mascarpone i wymieszaj.
Zetrzyj czekoladę na drobnej tarce.
Włóż masę krakersów i śmietanę do przygotowanej miski, naprzemiennie warstwami.
Posyp gotowy deser startą czekoladą i wstaw do lodówki na 2 godziny.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy