desery 04.11.2022

ciasto z czerwonego aksamitu w domu

3 godz. 0 min.
8 porcji
Ciasto
chandlervid85, stock.adobe.com
0

To spektakularne ciasto będzie prawdziwą ozdobą każdego świątecznego stołu. A jego delikatny smak na pewno nie pozostawi nikogo obojętnym. Po spędzeniu zaledwie 3 godzin na gotowaniu będziesz miał coś, co zaskoczy gości!

Składniki

na biszkopt:
do kremu:
  • ser śmietankowy (Philadelphia) – 350 GR
  • cukier puder - 100 GR
  • masło (82,5%) – 100 GR

Przepis na gotowanie krok po kroku

Przesiej mąkę, barwnik spożywczy i proszek do pieczenia.

Wlej wszystkie składniki niezbędne do biszkoptu do pojemnika. Ubij masę do uzyskania gładkiej konsystencji.

Podziel ciasto na 2 równe części-około 650 gramów.

Przykryj naczynie do pieczenia o średnicy 20 cm pergaminem, posmaruj olejem. Piecz ciasta przez 20 minut w temperaturze 170 stopni.

Niech biszkopty całkowicie ostygną. Następnie odetnij wierzchołki, dzięki czemu ciasta będą równe. Zmiel blaty na okruchy za pomocą blendera.

Aby zrobić krem, ubij masło z cukrem pudrem przez 4-5 minut z dużą prędkością. Wymieszaj powstałą masę z serem Philadelphia.

Równomiernie posmaruj dolne ciasto kremem, cofając się o około 5 mm od krawędzi. przykryj drugim ciastem, dociskając górę deską kuchenną.

Posmaruj kremem boki i wierzch ciasta cienką warstwą. Posyp okruchami.

Wyślij gotowe ciasto do lodówki na 2-3 godziny.

Julia Cion
przepis dodał (a):
Julia Cion
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy