To spektakularne ciasto będzie prawdziwą ozdobą każdego świątecznego stołu. A jego delikatny smak na pewno nie pozostawi nikogo obojętnym. Po spędzeniu zaledwie 3 godzin na gotowaniu będziesz miał coś, co zaskoczy gości!
Składniki
- cukier - 300 GR
- mąka - 340 GR
- śmietana (33%) – 80 GR
- olej słonecznikowy - 300 gr
- kakao - 1 art.
- kefir (3,2%) – 200 ml
- jaja kurze - 3 kawałki
- barwnik spożywczy (czerwony, żelowy) – 2 łyżeczka
- proszek do pieczenia ciasta - 2 łyżeczka
- Sol - 0,25 łyżeczka
- soda spożywcza - 1 łyżeczka
- ser śmietankowy (Philadelphia) – 350 GR
- cukier puder - 100 GR
- masło (82,5%) – 100 GR
Przepis na gotowanie krok po kroku
Przesiej mąkę, barwnik spożywczy i proszek do pieczenia.
Wlej wszystkie składniki niezbędne do biszkoptu do pojemnika. Ubij masę do uzyskania gładkiej konsystencji.
Podziel ciasto na 2 równe części-około 650 gramów.
Przykryj naczynie do pieczenia o średnicy 20 cm pergaminem, posmaruj olejem. Piecz ciasta przez 20 minut w temperaturze 170 stopni.
Niech biszkopty całkowicie ostygną. Następnie odetnij wierzchołki, dzięki czemu ciasta będą równe. Zmiel blaty na okruchy za pomocą blendera.
Aby zrobić krem, ubij masło z cukrem pudrem przez 4-5 minut z dużą prędkością. Wymieszaj powstałą masę z serem Philadelphia.
Równomiernie posmaruj dolne ciasto kremem, cofając się o około 5 mm od krawędzi. przykryj drugim ciastem, dociskając górę deską kuchenną.
Posmaruj kremem boki i wierzch ciasta cienką warstwą. Posyp okruchami.
Wyślij gotowe ciasto do lodówki na 2-3 godziny.