Moje gospodarstwo domowe uwielbia śmietanę z jabłkami. Gdy tylko wstawię go do piekarnika, zaczynają się zbierać przy stole. Można powiedzieć, że stało się to już pewną tradycją. Układamy ciasto na ładnym talerzu, parzymy aromatyczną herbatę i delektujemy się pysznym deserem.
Składniki
- mąka - 1,5 szklanki
- jaja kurze - 2 kawałki
- śmietana (pogrubiony) – 300 g
- jabłka - 400 g
- sok z cytryny - 2 art.
- proszek do pieczenia ciasta - 1 łyżeczka
- cukier - 200 g
- sól - na czubku noża
Przepis na gotowanie krok po kroku
Ubij jajka z cukrem i solą, aż będą puszyste.
Dodaj śmietanę, przesianą mąkę, proszek do pieczenia i dobrze wymieszaj.
Jabłka pokrój na ćwiartki, obierz i posiekaj, posiekaj, skrop sokiem z cytryny.
Wlej połowę ciasta do przygotowanej formy.
Następnie ułóż posiekane jabłka.
Wlać pozostałe ciasto i wstawić na 45-50 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Wyjmij ciasto z formy dopiero po całkowitym ostygnięciu.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy