dżem głogowy bez pestek

50 min
4 porcje
Dżem głogowy bez pestek
Irina, stock.adobe.com
0

To prosty przepis na dżem, który można zrobić ze świeżego głogu. W tym procesie będziesz potrzebować cukru i soku z cytryny, aby stworzyć jaśniejszy smak i aromat. Ten dżem można podawać na śniadanie lub jako nadzienie do ciast.

Składniki

  • Głogów - 1 kg
  • woda - 1 szkło
  • cukier - 1 kg
  • sok z cytryny - 2 art.

Przepis na gotowanie krok po kroku

Posortuj głóg, zalej wodą i gotuj przez 20 minut, aż będzie miękki.

Przetrzyj go przez sito.

Dodaj cukier i sok z cytryny do puree, wymieszaj i ponownie zagotuj.

Gotuj dżem przez kolejne 20 minut na małym ogniu i zwiń w sterylne słoiki.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy