desery 13.11.2022

twarożek Panna Cotta

4 godz. 20 min.
4 porcje
Twarożek Panna Cotta
eva_daren, stock.adobe.com
0

Uwielbiasz jedno z najbardziej wyrafinowanych dań kuchni włoskiej,ale masz dość płacenia za deser w kawiarni? Dzięki temu przepisowi nauczysz się gotować twarożek Panna Cotta na mleku w domu w zaledwie pół godziny.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

W niewielkiej ilości wody (kilka łyżek stołowych) wlej 1 łyżkę.l żelatyny i szafranu. Dobrze wymieszaj i pozostaw na kilka minut.

Gdy żelatyna pęcznieje, wymieszaj ją z mlekiem. Doprowadzić do wrzenia na małym ogniu. Dodaj miód i odstaw mieszaninę do ostygnięcia.

Zmiel twaróg przez sito lub za pomocą blendera. Następnie dodaj cukier puder do masy twarogowej i dobrze wymieszaj.

Wlej mleko z żelatyną do masy twarogowej, dobrze wymieszaj. Dodaj śmietanę o temperaturze pokojowej i jeszcze raz wymieszaj.

Posyp szafran na dnie formy. Wlać powstałą mieszaninę do formy.

Wyślij gotowy deser do lodówki na 2-3 godziny. Po ustawieniu deseru udekoruj go jagodami lub gałązką mięty i poczęstuj gości.

Julia Cion
przepis dodał (a):
Julia Cion
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy