Uwielbiasz jedno z najbardziej wyrafinowanych dań kuchni włoskiej,ale masz dość płacenia za deser w kawiarni? Dzięki temu przepisowi nauczysz się gotować twarożek Panna Cotta na mleku w domu w zaledwie pół godziny.
Składniki
Przepis na gotowanie krok po kroku
W niewielkiej ilości wody (kilka łyżek stołowych) wlej 1 łyżkę.l żelatyny i szafranu. Dobrze wymieszaj i pozostaw na kilka minut.
Gdy żelatyna pęcznieje, wymieszaj ją z mlekiem. Doprowadzić do wrzenia na małym ogniu. Dodaj miód i odstaw mieszaninę do ostygnięcia.
Zmiel twaróg przez sito lub za pomocą blendera. Następnie dodaj cukier puder do masy twarogowej i dobrze wymieszaj.
Wlej mleko z żelatyną do masy twarogowej, dobrze wymieszaj. Dodaj śmietanę o temperaturze pokojowej i jeszcze raz wymieszaj.
Posyp szafran na dnie formy. Wlać powstałą mieszaninę do formy.
Wyślij gotowy deser do lodówki na 2-3 godziny. Po ustawieniu deseru udekoruj go jagodami lub gałązką mięty i poczęstuj gości.