Kiedyś naprawdę chciałem zrobić moje ulubione tiramisu, ale w domu nie było kawy. Nie chciałem iść do sklepu, więc musiałem wymyślić, jak rozwiązać problem. Co dziwne, rozwiązanie znalazło się dość szybko. Opowiadam!
Składniki
- Ciasteczka Savoyardi - 30 sztuk
- mascarpone - 250 g
- śmietana (33%) – 350 ml
- cukier puder - 4 art.
- mleko - 300 ml
- kakao - 5 łyżeczka
- brązowy cukier - 1 łyżeczka
- mielony cynamon - 0.5 CZ. l.
- czekolada - 50 g
- Rum (ciemny, opcjonalnie) – 1 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Podgrzej mleko i dodaj cukier, kakao, cynamon i rum. Podgrzej do lekkiego wrzenia i zdejmij z ognia.
Ubij śmietanę z cukrem pudrem, aż będzie puszysta.
Dodaj mascarpone i wymieszaj. Dodaj likier według uznania.
Zanurz Savoyardi w kakao i ułóż pierwszą warstwę.
Następnie włóż krem, ponownie ciasteczka, ponownie krem-i tak dalej do końca.
Posyp tiramisu kakao i startą czekoladą.
Wyślij go na noc do lodówki.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy