Jedną z zalet pianek marshmallow jest to, że można je wytwarzać z szeroką gamą smaków i dodatków. A wybór rośnie prawie w nieskończoność, jeśli robisz to w domu. Jednak asortyment sklepu jest zawsze ograniczony. A potem chciałem jeżyny-będzie jeżyna!
Składniki
- cukier - 600 g
- Jeżyna - 500 g
- woda - 150 ml
- sok z cytryny - 2 art.
- białka jaj - 30 g
- agar-agar - 10 g
- cukier puder - 2 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Zmiel jeżyny blenderem i gotuj przez 5-10 minut na małym ogniu, mieszając.
Podczas procesu dodaj sok z cytryny. Następnie przetrzyj puree przez sito.
Dodaj 200 g cukru do puree i wymieszaj. Wyślij go do ostygnięcia w lodówce.
Napełnij agar wodą, pozostaw na pół godziny i zagotuj.
Dodaj pozostały cukier i gotuj syrop, aż będzie gładki.
Dodaj połowę białka do zimnego puree z jeżyn. Ubij mikserem 3-4 minuty.
Dodaj drugą połowę i ponownie ubijaj przez kolejne 3-4 minuty.
Kontynuując ubijanie, wlej gorący syrop cienkim strumieniem. Ubijaj do puszystej, gęstej masy.
Ułóż pianki na folii w dowolny dogodny sposób i pozostaw do całkowitego zestalenia w temperaturze pokojowej.