Proponuję dziś nie iść do cukierni, ale samemu przygotować pyszny deser. Ten przepis tworzy pyszny, pachnący biszkopt. Polewa czekoladowa z przyjemną goryczką doskonale uzupełnia deser.
Składniki
- jaja kurze - 4 kawałki
- cukier - 160 g
- sól - 0,25 łyżeczka
- mąka - 110 g
- skórka pomarańczowa - 1 łyżeczka
- wanilina - na czubku noża
- gorzka czekolada - 200 g
- śmietana (33% tłuszczu) – 120 ml
- masło - 10 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Rozbij jajka do miski, delikatnie oddzielając białka od żółtek.
Białka ubić solą na ostre szczyty.
W osobnej misce za pomocą czystego miksera ubij żółtka z cukrem.
Połącz oba półfabrykaty, skórkę pomarańczową, mąkę i wanilinę.
Rozłóż formę papierem do pieczenia, wlej ciasto i piecz przez 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Włóż gotowy biszkopt do ostygnięcia na ruszcie.
Na głębokiej patelni rozgrzej śmietanę i czekoladę połamaną na kawałki.
Dodaj masło i mieszaj, aż będzie gładkie.
Połóż schłodzony biszkopt na talerzu i obficie polej polewą czekoladową.