Kolejny pyszny przepis dla miłośników ciasta marchewkowego. W połączeniu z orzechami i kwaśną śmietaną zamienia się w wyrafinowany deser. Przygotuj go wcześniej, aby ciasta miały czas na dokładne nasycenie, a smak okazał się bardziej harmonijny.
Składniki
do ciast:
- marchew - 400 g
- jaja kurze - 4 kawałki
- Olej roślinny (bez zapachu) – 200 ml
- brązowy cukier - 200 g
- mąka - 400 g
- proszek do pieczenia ciasta - 2 łyżeczka
- mielony cynamon - 1 łyżeczka
do kremu:
do dekoracji:
- Migdał - 3 art.
- płatki migdałów - 1 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Obierz i zetrzyj marchewki na drobnej tarce.
Dodaj masło, lekko ubite jajka, cukier i mielony cynamon.
Dodaj mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i mieszaj, aż będzie gładka.
Włóż ciasto do wysmarowanej formy i piecz przez 45-50 minut w 180 stopniach.
Schłodzić gotowe ciasto i pokroić w poprzek na trzy identyczne części.
Ubij schłodzoną śmietanę z cukrem i wanilią.
Złóż ciasto, smarując ciasta kremem.
Na wierzch posmaruj ciasto kremem, gęsto posyp migdałami i płatkami migdałów.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy