desery 08.02.2022

ciasto marchewkowe z kwaśną śmietaną i migdałami

1 godz. 10 min.
12 porcji
Ciasto marchewkowe z kwaśną śmietaną i migdałami
torook, stock.adobe.com
0

Kolejny pyszny przepis dla miłośników ciasta marchewkowego. W połączeniu z orzechami i kwaśną śmietaną zamienia się w wyrafinowany deser. Przygotuj go wcześniej, aby ciasta miały czas na dokładne nasycenie, a smak okazał się bardziej harmonijny.

Składniki

do ciast:
do kremu:
do dekoracji:

Przepis na gotowanie krok po kroku

Obierz i zetrzyj marchewki na drobnej tarce.

Dodaj masło, lekko ubite jajka, cukier i mielony cynamon.

Dodaj mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i mieszaj, aż będzie gładka.

Włóż ciasto do wysmarowanej formy i piecz przez 45-50 minut w 180 stopniach.

Schłodzić gotowe ciasto i pokroić w poprzek na trzy identyczne części.

Ubij schłodzoną śmietanę z cukrem i wanilią.

Złóż ciasto, smarując ciasta kremem.

Na wierzch posmaruj ciasto kremem, gęsto posyp migdałami i płatkami migdałów.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy