Mam kilka ulubionych i zupełnie różnych przepisów na kwaśną śmietanę, wśród których wybieram nastrój i życzenia gospodarstw domowych. Ta opcja na kefirze jest jedną z nich. Taka domowa uczta na herbatę jest zawsze smaczniejsza niż każde ciasto sklepowe.
Składniki
do ciast:
- kefir - 500 ml
- jaja kurze - 2 kawałki
- cukier - 1 szkło
- mąka - 2 szklanki
- proszek do pieczenia ciasta - 1 łyżeczka
- kakao - 3 art.
- cukier waniliowy - 1 saszetka
do kremu:
- śmietana (20%) – 1.5 szklanki
- cukier waniliowy - 1 saszetka
- cukier - 0.5 szklanki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Ubij jajka, kefir i oba rodzaje cukru trzepaczką.
Dodaj przesiane suche składniki i wymieszaj ciasto.
Piec kolejno ciasta o grubości 10-15 mm, wlewając ciasto do formy. 5-7 minut na ciasto w piekarniku w 180 stopniach.
Ubij składniki kremu mikserem, aż będą puszyste.
Posmaruj ciasta i zbierz śmietanę.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy