Sernik to idealny deser PP dla tych, którzy liczą kalorie. Tym razem przygotujemy opcję niskokaloryczną, dzięki której możesz zadowolić siebie i bliskich bez martwienia się o figurę. Nic skomplikowanego – tylko właściwy dobór składników!
Składniki
- jaja kurze - 2 kawałki
- twaróg (beztłuszczowy) – 500 g
- śmietana (10%) – 200 g
- substytut cukru - 1-3 art.
- wanilina - 1 szczypta
- płatki owsiane - 100 g
- sok jabłkowy - 50 ml
- ricotta - 200 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Zmiel płatki owsiane w blenderze i wymieszaj z sokiem jabłkowym w takich proporcjach, aby uzyskać plastyczną masę na bazę.
Włóż podstawę do formy.
Ubij wszystkie pozostałe składniki do uzyskania gładkości za pomocą blendera zanurzeniowego.
Wlać masę twarogową na podstawę.
Owinąć formę sernika folią, włożyć do miski z wodą i piec w piekarniku przez około 75-85 minut w temperaturze 160 stopni.
Pozwól sernikowi ostygnąć w wyłączonym, lekko otwartym piekarniku i wstaw do lodówki na noc.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy