Z pewnością nie raz widziałeś oryginalne desery, z których po pokrojeniu wypływa słodkie nadzienie. Możesz przygotować tak niesamowitą ucztę w domu. Opowiadam prosty przepis na kremówkę czekoladową. Cały proces gotowania zajmie nie więcej niż 30 minut.
Składniki
- gorzka czekolada - 100 g
- jaja kurze - 3 kawałki
- mąka - 75 g
- cukier - 50 g
- masło - 50 g
- mięta (do dekoracji) – 3 gałązki
- cukier puder (do dekoracji) – 2 art.
- Malina (do dekoracji) – 100 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
W głębokiej misce złóż połamaną na kawałki czekoladę i posiekane masło.
Podgrzewaj żywność w łaźni wodnej, aż całkowicie się rozpuści.
Ubij jajka z cukrem, aż będą lekkie.
Dodaj mąkę i delikatnie wymieszaj.
Dodaj ciepły płyn czekoladowo-maślany i mieszaj, aż będzie gładki.
Wlej ciasto do wysmarowanych silikonowych foremek i piecz przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Powinna powstać cienka skorupa i małe kratery pośrodku.
Udekoruj gotowe ciasta malinami, miętą i posyp cukrem pudrem.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy