Pyszne tiramisu można również przygotować bez ciastek. Aby to zrobić, będziesz musiał trochę skomplikować zadanie i upiec ciastka biszkoptowe. Można je gotować zarówno w formie kwadratowej, jak i okrągłej. Najważniejsze jest, aby następnie pokroić je na płytki o tej samej grubości.
Składniki
- jaja kurze - 6 sztuk
- mąka - 120 g
- cukier - 100 g
- proszek do pieczenia ciasta - 0,5 łyżeczka
- mascarpone - 300 g
- jaja kurze - 3 kawałki
- cukier puder - 100 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Ubij jajka z cukrem pudrem na puszystą pianę.
Dodaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia i delikatnie mieszaj, aż będzie gładka.
Włóż ciasto do formy wysmarowanej masłem i piecz przez 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Schłodzić gotowe ciasta i pokroić wzdłuż. Powinieneś dostać płyty o grubości 0,5-1 centymetra.
Ostrożnie podziel jajka na białka i żółtka.
Ubij białka na ostre szczyty.
Ubij żółtka cukrem pudrem na biało.
Wymieszaj mascarpone i żółtka, aż będą gładkie.
W małych porcjach dodaj ubite białka i dobrze wymieszaj.
Posmaruj spód formy cienką warstwą kremu.
Rozłóż pierwsze ciasto i polej łyżką kawy. Staraj się, aby był równomiernie namoczony.
Posmaruj kremem i posyp kakao.
Powtarzaj kroki, aż zbierzesz tiramisu o odpowiedniej wysokości.
Posmaruj górne ciasto grubą warstwą śmietany i grubo posyp kakao. Wyślij deser na 6 godzin do lodówki.