desery 22.01.2022

Tiramisu z ciast biszkoptowych

55 min
8 porcji
Tiramisu z ciastek biszkoptowych
elena_hramowa, stock.adobe.com
0

Pyszne tiramisu można również przygotować bez ciastek. Aby to zrobić, będziesz musiał trochę skomplikować zadanie i upiec ciastka biszkoptowe. Można je gotować zarówno w formie kwadratowej, jak i okrągłej. Najważniejsze jest, aby następnie pokroić je na płytki o tej samej grubości.

Składniki

do ciast:
  • jaja kurze - 6 sztuk
  • mąka - 120 g
  • cukier - 100 g
  • proszek do pieczenia ciasta - 0,5 łyżeczka
do kremu:
Opcjonalnie:
  • Kawa (espresso) – 250 ml
  • kakao - 4 art.
  • masło (do smarowania formy) – 10 g

Przepis na gotowanie krok po kroku

Ubij jajka z cukrem pudrem na puszystą pianę.

Dodaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia i delikatnie mieszaj, aż będzie gładka.

Włóż ciasto do formy wysmarowanej masłem i piecz przez 30 minut w temperaturze 180 stopni.

Schłodzić gotowe ciasta i pokroić wzdłuż. Powinieneś dostać płyty o grubości 0,5-1 centymetra.

Ostrożnie podziel jajka na białka i żółtka.

Ubij białka na ostre szczyty.

Ubij żółtka cukrem pudrem na biało.

Wymieszaj mascarpone i żółtka, aż będą gładkie.

W małych porcjach dodaj ubite białka i dobrze wymieszaj.

Posmaruj spód formy cienką warstwą kremu.

Rozłóż pierwsze ciasto i polej łyżką kawy. Staraj się, aby był równomiernie namoczony.

Posmaruj kremem i posyp kakao.

Powtarzaj kroki, aż zbierzesz tiramisu o odpowiedniej wysokości.

Posmaruj górne ciasto grubą warstwą śmietany i grubo posyp kakao. Wyślij deser na 6 godzin do lodówki.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy