Biszkopt na ciasto Bento, w domu okazuje się prawie gorszy, jeśli gotujesz go w profesjonalnej kuchni. Jest równie puszysty i miękki. Impregnacja sprawia, że ciasto jest soczyste, a krem uzupełnia biszkopt, tworząc niesamowite fajerwerki smaków.
Składniki
- mąka - 65 GR
- jaja kurze - 1 rzecz
- cukier - 45 GR
- Olej roślinny - 45 gr
- proszek do pieczenia ciasta - 14 gr
- skrobia - 1 art. l
- mleko - 90 ml
- śmietana (33%) – 90 ml
- ser twarogowy - 180 GR
- cukier puder - 40 GR
- woda - 50 ml
- cukier - 50 gr
Przepis na gotowanie krok po kroku
Zacznijmy od przygotowania ciast. Aby to zrobić, połącz suche składniki i dobrze wymieszaj.
W osobnej misce połącz jajko, cukier i olej roślinny. Dobrze ubij, aż się spieni. Dodaj mleko i jeszcze raz ubij.
Teraz łączymy suche i płynne składniki. Ciągle ubijaj ciasto, aby było gładkie i elastyczne.
Przygotuj naczynie do pieczenia. Używam okrągłej formy silikonowej. Posmaruj olejem roślinnym, wlej ciasto i włóż do piekarnika na 30 minut w temperaturze 180C.
Gdy biszkopt będzie gotowy, wyjmij go i odstaw do ostygnięcia. W tym czasie przygotuj krem i impregnację.
Do impregnacji połącz wodę i cukier, podgrzej i pozostaw do ostygnięcia na 10 minut.
W przypadku kremu wymieszaj wszystkie składniki i ubij mikserem elektrycznym, aż będą kremowe.
Wyjmij biszkopt z formy, podziel go na dwie połowy. Zanurz każdą połowę w słodkiej wodzie. Połóż jedno ciasto na naczyniu, posmaruj kremem. Połóż drugie ciasto na wierzchu, posmaruj kremem na wierzchu i na brzegach. Możesz udekorować ciasto świeżymi jagodami, startą czekoladą lub dżemem.