pietruszka na zimę w słoikach bez sterylizacji

25 min
3 porcje
Pietruszka na zimę w słoikach bez sterylizacji
Helena Mirzojewa, stock.adobe.com
0

Uwielbiam używać pietruszki do gotowania, ale kiedy sezon się kończy, robię przygotowania na zimę. Niedawno odkryłam prosty sposób na zachowanie pietruszki bez sterylizacji w słoikach. Smaczna i świeża, przyda się do ozdabiania i aromatyzowania potraw przez całą zimę.

Składniki

  • pietruszka - 500 g
  • czosnek - 5 ząbki
  • woda - 800 ml
  • cukier - 50 g
  • sól - 50 g
  • ocet - 150 ml
  • liść laurowy - 2 kawałki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Drobno posiekaj natkę pietruszki z czosnkiem i ułóż w słoiku z umytą sodą.

Zagotuj wodę ze wszystkimi innymi składnikami i gotuj przez 5 minut.

Wlej pietruszkę i zwiń na zimę.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy