bakłażan z pomidorami i czosnkiem na zimę
Uwielbiam ten przepis na przygotowanie bakłażana za prostotę i pyszny wynik. Zrób trochę wysiłku, aby zimą zadowolić rodzinę i przyjaciół pikantną przekąską warzywną. Polecam podawać z gotowanymi ziemniakami, ryżem i dowolnymi potrawami mięsnymi.
Składniki
- bakłażany - 2 kg
- pomidory - 3 kg
- ostra czerwona papryka - 2 szt.
- czosnek - 2 głowice
- Olej roślinny - 200 ml
- ocet (9%) – 100 ml
- cukier - 200 g
- sól - 2 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz pomidory, pokrój losowo. Obierz ostrą paprykę z nasion i łodyg. Przełóż przygotowane warzywa przez maszynę do mięsa.
Włóż powstałą masę do ognia, dodaj sól, zagotuj i gotuj na małym ogniu przez 15 minut.
Pokrój bakłażany w plastry lub kostki średniej grubości i włóż do wrzącej masy pomidorowej.
Dodaj cukier i olej roślinny, wszystko dobrze wymieszaj i gotuj obrabiany przedmiot na małym ogniu przez 40-45 minut. Nie zapomnij okresowo mieszać!
5 minut przed gotowaniem wprowadź ocet i posiekany czosnek, wymieszaj.
Zapakuj wrzący przedmiot do wstępnie wysterylizowanych słoików, szczelnie zamknij, odwróć do góry nogami, zawiń i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Przenieś schłodzony przedmiot do przechowywania w chłodne, ciemne miejsce.