Ugotujmy cukinię w pomidorach na zimę? Myślę, że ta pikantna, pikantna, aromatyczna przekąska przypadnie Ci do gustu. Jest to również doskonała okazja do rozpoczęcia działalności cukinii, która w sezonie zwykle daje znaczne zbiory. No to zaczynamy?
Składniki
- cukinia - 2 kg
- czosnek - 4 ząbki
- liść laurowy - 4 szt.
- ostra czerwona papryka - do smaku
- czarny pieprz (groszek) – 6 szt.
- woda - 500 ml
- pasta pomidorowa - 2 art.
- Olej roślinny - 3 art.
- ocet (9%) – 4 łyżeczka
- sól - 1 łyżeczka
- cukier - 2 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Cukinię opłucz i pokrój według własnego uznania.
Na dnie wcześniej przygotowanych sterylnych słoików umieść obrane ząbki czosnku, liść laurowy, ostrą paprykę i ziarna pieprzu.
Napełnij słoiki do góry pokrojoną cukinią.
Zagotuj wodę i wlej cukinię do słoików wrzącą wodą, przykryj sterylnymi pokrywkami i pozostaw na 20 minut.
Następnie spuść płyn ze słoików - nie będziemy go już potrzebować.
Przygotuj polewę pomidorową. W rondlu połącz wodę, koncentrat pomidorowy, olej roślinny, sól i cukier, wymieszaj i zagotuj.
W gotującym się sosie pomidorowym wlej cukinię do słoików, przykryj pokrywkami i sterylizuj w dużym garnku z wrzącą wodą przez 20-25 minut.
Następnie wyjmij słoiki z patelni, zwiń, odwróć do góry nogami, zawiń i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Przenieś schłodzony przedmiot do przechowywania w chłodne, ciemne miejsce.