Dziś proponuję gotować bakłażany w Chersoniu na zimę-autentyczne danie z południowego regionu Ukrainy. Podawaj niesamowicie smaczną, soczystą, pikantną przekąskę z mięsem, drobiem i dowolnymi dodatkami. Dostosuj stosunek czosnku i ostrej papryki do swojego gustu.
Składniki
- bakłażany - 700 g
- papryka - 500 g
- ostra czerwona papryka - do smaku
- czosnek - 10 ząbki
- Olej roślinny - 50 ml
- ocet (9%) – 2 art.
- cukier - 2 art.
- sól - 2 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój bakłażany w plastry o grubości około 1 cm, posyp solą i pozostaw na 20 minut, aby gorycz zniknęła. Następnie spłucz zimną wodą i lekko osusz.
Smaż bakłażany na rozgrzanym oleju roślinnym na złoty kolor.
Obierz czosnek, bułgarską i ostrą paprykę, pokrój losowo i przepuść przez maszynę do mięsa.
Posiekaną masę warzywną włożyć do rondla, dodać sól i cukier, zagotować i gotować przez 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Pod koniec gotowania wprowadź ocet i zdejmij sos z ognia.
Wlej smażony bakłażan z wrzącym sosem, delikatnie wymieszaj i gotuj wszystko razem przez 5-7 minut.
Zapakuj gotującą się przekąskę do wcześniej wysterylizowanych słoików, zwiń, odwróć do góry nogami i ostudź. Przechowuj schłodzone bakłażany w stylu chersońskim w chłodnym, ciemnym miejscu.