bakłażany chersońskie na zimę

2 godz. 0 min.
2 puszki po 0,5 l
Bakłażan w Chersoniu na zimę
nndanko, stock.adobe.com
0

Dziś proponuję gotować bakłażany w Chersoniu na zimę-autentyczne danie z południowego regionu Ukrainy. Podawaj niesamowicie smaczną, soczystą, pikantną przekąskę z mięsem, drobiem i dowolnymi dodatkami. Dostosuj stosunek czosnku i ostrej papryki do swojego gustu.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Pokrój bakłażany w plastry o grubości około 1 cm, posyp solą i pozostaw na 20 minut, aby gorycz zniknęła. Następnie spłucz zimną wodą i lekko osusz.

Smaż bakłażany na rozgrzanym oleju roślinnym na złoty kolor.

Obierz czosnek, bułgarską i ostrą paprykę, pokrój losowo i przepuść przez maszynę do mięsa.

Posiekaną masę warzywną włożyć do rondla, dodać sól i cukier, zagotować i gotować przez 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Pod koniec gotowania wprowadź ocet i zdejmij sos z ognia.

Wlej smażony bakłażan z wrzącym sosem, delikatnie wymieszaj i gotuj wszystko razem przez 5-7 minut.

Zapakuj gotującą się przekąskę do wcześniej wysterylizowanych słoików, zwiń, odwróć do góry nogami i ostudź. Przechowuj schłodzone bakłażany w stylu chersońskim w chłodnym, ciemnym miejscu.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy