Sekret tych zwykłych na pierwszy rzut oka pomidorów w puszkach tkwi w niezwykłej marynacie... podczas gotowania użyjemy laski cynamonu! Pomidory są pyszne, pikantne i aromatyczne. Zachowaj słoik na świąteczną ucztę!
Składniki
- pomidory - ile wejdzie do słoika
- cynamon - 1 różdżka
- liście porzeczki - 2 szt.
- liść laurowy - 2 szt.
- ziele angielskie (groszek) – 5 szt.
- ocet (9%) – 1 art.
- woda - ile potrzeba
- cukier - 3 art.
- sól - 1 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Wlej wrzątek na laskę cynamonu i pozostaw na 20 minut.
Opłucz pomidory, na każdym przekłuj wykałaczką w okolicy łodygi (aby pomidory nie pękły podczas gotowania).
Opłucz liście porzeczki i lekko osusz.
Na dnie wstępnie wysterylizowanego słoika umieść liście porzeczki, liść laurowy i groszek ziela angielskiego.
Szczelnie napełnij słoik pomidorami.
Wodę, w której namoczono laskę cynamonu, odcedź do rondla i zagotuj. Wlej pomidory do słoika z wrzącym naparem.
Oddzielnie zagotuj czystą wodę i dodaj wrzącą wodę do słoika z pomidorami, aby płyn dotarł do samej góry. Przykryj słoik sterylną pokrywką i pozostaw do podgrzania na 20 minut.
Następnie spuść płyn ze słoika z powrotem do rondla, umieść tam laskę cynamonu, dodaj sól i cukier, wprowadź ocet. Doprowadź marynatę do wrzenia i gotuj przez 3 minuty.
Wrzącą marynatą, po wyjęciu laski cynamonu, zalej pomidory w słoiku do góry. Natychmiast zwiń słoik, odwróć go do góry nogami, zawiń i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Przechowuj schłodzony przedmiot w chłodnym, ciemnym miejscu.