Jagody to nie tylko dżem, ale także wspaniały sos jagodowy. Na przykład do mięsa, które harmonijnie łączy się z pikantnym słodko-kwaśnym smakiem. W dalszej części przepisu powiem Ci nie tylko, jak go ugotować, ale także jak zachować go na zimę.
Składniki
- Borówka - 300 g
- ocet jabłkowy - 50 ml
- woda - 100 ml
- cukier - 100 g
- sól - 0.5 łyżeczka
- mielona czerwona papryka - 0.5 łyżeczka
- mielony cynamon - 0.5 łyżeczka
- cebula - 1 rzecz
Przepis na gotowanie krok po kroku
Zmiel cebulę w blenderze. Wyślij go do rondla z jagodami i wodą i zagotuj.
Gotuj masę na małym ogniu przez 20 minut.
Ponownie zmiel SOS blenderem.
Dodaj wszystkie pozostałe składniki, gotuj przez kolejne 7-10 minut po ugotowaniu i zwiń sos w sterylne słoiki.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy