Bardzo smaczny, delikatny i lekki sernik uzyskuje się ze zwykłego twarogu. Co więcej, można go przygotować bez pieczenia, a jest to jeszcze łatwiejsze, ponieważ oprócz lodówki nie potrzebujesz nic więcej. Złap świetny prosty przepis, który będzie odpowiedni nawet dla początkujących.
Składniki
- ciasteczka (piasek) – 270 g
- masło - 80 g
- ser twarogowy - 300 g
- jogurt (jagodowy) – 300 g
- ekstrakt waniliowy - 1 CZ. l.
- żelatyna - 10 g
- woda - 70 ml
- cukier - 50 g
- śmietana (33-35%) – 190 ml
- biała czekolada - 150 g
- twarożek - 215 g
- śmietana (33-35%) – 100 ml
- żelatyna - 5 g
- woda - 25 ml
- sok z cytryny - 3 art.
- cukier - 20 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Zmiel ciasteczka w blenderze, wymieszaj ze stopionym masłem, ubij do formy i wstaw do lodówki.
W przypadku warstwy jagodowej rozcieńczyć żelatynę w wodzie zgodnie z instrukcją.
Ubij twarożek z wanilią i jogurtem.
Ubij śmietanę, aż będzie puszysta, stopniowo dodając cukier.
Połącz obie masy, delikatnie wymieszaj, dodaj żelatynę i ponownie wymieszaj.
Wlać ciasto i włożyć do lodówki, aby warstwa lekko się zestaliła.
Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej.
Rozcieńczyć żelatynę dla drugiej warstwy w wodzie.
Za pomocą miksera połącz twarożek, śmietanę, cukier i sok z cytryny.
Wlej żelatynę i ponownie wymieszaj.
Dodaj czekoladę i ponownie wymieszaj.
Wlej tę masę na poprzednią warstwę i włóż sernik do lodówki, aż stwardnieje.