przekąski 21.06.2023

galaretka z nóg wołowych

7 godz. 0 min.
16 porcji
Galaretka z nóg wołowych
zakiroff, stock.adobe.com
0

Jeśli chcesz zrobić galaretkę bez żelatyny, wypróbuj ten przepis. Galaretowate mięso z nóg wołowych zawsze doskonale zamarza, okazuje się przezroczyste i bardzo smaczne. Gotuj na minimalnym ogniu przez co najmniej 6 godzin.

Składniki

  • wołowina (nogi) – 2 kg
  • wołowina (polędwica) – 1 kg
  • cebula - 2 kawałki
  • czosnek - 4 ząbki
  • marchew - 1 rzecz
  • czarny pieprz - 6 groszek
  • liść laurowy - 2 kawałki
  • sól - 2 art.
  • woda - 5 l

Przepis na gotowanie krok po kroku

Pokrój polędwicę wołową na duże kawałki i włóż do rondla.

Dodaj przygotowane nogi, przyprawy, wodę i gotuj przez 6 godzin na małym ogniu.

Dodaj sól, dodaj marchewkę, obraną cebulę i czosnek. Gotuj wszystko razem przez kolejne 40 minut.

Wyjmij mięso, oddziel je od kości i drobno posiekaj.

Bulion przecedzić przez podwójną warstwę gazy.

Włóż mięso do przygotowanych pojemników i zalej ciepłym bulionem. Usuń galaretkę w chłodne miejsce na 6 godzin.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy