Najsmaczniejsze galaretowate mięso zawsze wychodziło mojej babci. Gotowała go na święta, kiedy cała rodzina zbierała się przy dużym stole. Być może sekret tkwił w tym, że cebulę układano na patelni razem z łuskami!
Składniki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Dokładnie zeskrob uszy wieprzowe nożem i spłucz. Umyj wołowinę pod bieżącą wodą i pokrój na duże kawałki.
W głębokim rondlu ułóż uszy, oba rodzaje wołowiny, liść laurowy, goździki i czarny pieprz. Dodaj cebulę wraz z łuską, obraną marchewką, wlej zimną wodę i gotuj przez 4 godziny na małym ogniu.
Złap cebulę, liść laurowy i wyrzuć. Dodaj sól, drobno posiekane ząbki czosnku i gotuj przez kolejne 30 minut.
Mięso lekko ostudzić, oddzielić od kości, pokroić na małe kawałki i ułożyć na talerzach.
Bulion przecedzić przez gazę i wlać do talerzy. Idealnie płyn powinien pokrywać mięso palcem.
Posyp posiekanym koperkiem i pozostaw na 1,5 godziny w temperaturze pokojowej.
Przenieś talerze do lodówki. Po 8-10 godzinach galaretowate mięso będzie gotowe.