Odłóż bambusową matę na bok, ponieważ nie będziemy jej dziś potrzebować. Sushi z łososiem jest przygotowywane w bardzo prosty sposób. Najpierw z gotowanego ryżu powstają grudki, a następnie na każdym z nich układana jest ryba. Czasami gotowe sushi jest dodatkowo mocowane cienką wstążką nori.
Składniki
- okrągły ryż - 200 g
- łosoś (małosolny) – 250 g
- ocet ryżowy - 1 art.
- cukier - 1 łyżeczka
- woda - 300 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz ryż, aż będzie przezroczysty, włóż do garnka z wodą i gotuj przez 15 minut.
Odcedź, dodaj ocet i cukier. Wymieszaj i pozostaw pod przykryciem na 10 minut.
Pokrój filety z łososia na cienkie plasterki.
Namocz ręce w zakwaszonej wodzie, Zbierz 1,5 łyżki. ryż w dłoni i uformuj owalną bryłę.
Połóż kawałek łososia na wierzchu i lekko dociśnij.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy