Podaj tę przekąskę Gościom, a nie ma mowy, żeby zgadli, że to marynowany agrest. Lepiej gotować z gęstych i niedojrzałych jagód. Te doskonale zachowają swój kształt i okażą się smaczniejsze. Sekrety niezwykłego dania są dalej w przepisie.
Składniki
- agrest - 1 kg
- czarny pieprz - 5 groszek
- ocet jabłkowy - 80 ml
- cukier - 100 g
- woda (filtrowane) – 800 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Posortuj agrest, obierz suche ogony i spłucz.
Aby zapobiec pękaniu jagód z wrzącej wody, przebij każdą u podstawy.
Napełnij sterylizowane słoiki czarnym pieprzem i agrestem.
Zagotuj wodę z cukrem i wlej do słoików.
Sterylizuj przez 5 minut, dodaj ocet i zwiń.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy