sałatka ze szprotem w sosie pomidorowym na zimę

1 godz. 5 min.
6 porcji
Sałatka ze szprotem w sosie pomidorowym na zimę
Jewgienij Fiodorow, stock.adobe.com
0

Apetyczny kęs dla miłośników ryb. Sałatka ze szprotem w sosie pomidorowym jest przygotowywana bez sterylizacji. Składniki są kolejno układane w kotle i duszone. Nie warto ponownie mieszać sałatki, w przeciwnym razie zamieni się w owsiankę.

Składniki

  • Szprot - 1 kg
  • pomidory - 500 g
  • marchew - 150 g
  • cebula - 150 g
  • czosnek - 50 g
  • Olej roślinny - 3 art.
  • ocet - 30 ml
  • liść laurowy - 2 kawałki
  • mielona kolendra - 0,5 łyżeczka
  • mielony czarny pieprz - 0,5 CZ. l.
  • cukier - 1 łyżeczka
  • sól - 1,5 art.
  • woda - 1 szklanka

Przepis na gotowanie krok po kroku

Wypatrosz Szprot, Usuń głowy i ogony, dokładnie spłucz.

Zmiel pomidory, marchewkę i obraną cebulę w blenderze.

Smaż cebulę z marchewką na oleju przez 3-5 minut.

Dodaj pomidory i gotuj przez kolejne 5 minut.

Dodaj szprot, cukier, sól, przyprawy i gorącą wodę. Przykryj i gotuj przez 40 minut na małym ogniu.

Wlej ocet, dodaj czosnek przepuszczony przez prasę i gotuj na wolnym ogniu przez 3-5 minut.

Włóż szprot z warzywami do słoików i zwiń.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy