półfabrykaty na zimę
25.01.2023
sałatka ze szprotem w sosie pomidorowym na zimę
1 godz. 5 min.
6 porcji
Apetyczny kęs dla miłośników ryb. Sałatka ze szprotem w sosie pomidorowym jest przygotowywana bez sterylizacji. Składniki są kolejno układane w kotle i duszone. Nie warto ponownie mieszać sałatki, w przeciwnym razie zamieni się w owsiankę.
Składniki
- Szprot - 1 kg
- pomidory - 500 g
- marchew - 150 g
- cebula - 150 g
- czosnek - 50 g
- Olej roślinny - 3 art.
- ocet - 30 ml
- liść laurowy - 2 kawałki
- mielona kolendra - 0,5 łyżeczka
- mielony czarny pieprz - 0,5 CZ. l.
- cukier - 1 łyżeczka
- sól - 1,5 art.
- woda - 1 szklanka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Wypatrosz Szprot, Usuń głowy i ogony, dokładnie spłucz.
Zmiel pomidory, marchewkę i obraną cebulę w blenderze.
Smaż cebulę z marchewką na oleju przez 3-5 minut.
Dodaj pomidory i gotuj przez kolejne 5 minut.
Dodaj szprot, cukier, sól, przyprawy i gorącą wodę. Przykryj i gotuj przez 40 minut na małym ogniu.
Wlej ocet, dodaj czosnek przepuszczony przez prasę i gotuj na wolnym ogniu przez 3-5 minut.
Włóż szprot z warzywami do słoików i zwiń.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy