Czy próbowałeś hummusu z zielonego groszku? Pyszne, przewiewne, aromatyczne i bardzo lekkie! Przygotowuje się go wielokrotnie szybciej niż klasyczne wersje z ciecierzycy lub groszku. Możesz podawać taką przekąskę z chlebem, grzankami, pitą lub chipsami kukurydzianymi.
Składniki
- zielony groszek (oczyszczony) – 3 szklanki
- czosnek - 2 ząbki
- Sezam - 3 art.
- oliwa z oliwek - 5 art.
- sok z cytryny - 20 ml
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Gotuj zielony groszek w osolonej wodzie do miękkości.
Odcedź, rozłóż groszek do wyschnięcia cienką warstwą na ręczniku.
Sezam smażyć na suchej patelni na złoty kolor.
Umieść sezam, olej, sól, zmielony czarny pieprz i obrane ząbki czosnku w misce blendera. Ubijaj przez 3-5 minut na średniej prędkości.
Dodaj groszek, sok z cytryny i zmiksuj do uzyskania gładkości.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy