Zacznij dzień od pysznego śniadania. Aby nie wstać przed czasem, wieczorem przygotuj zapiekankę z twarogu. Do tego przepisu potrzebujesz domowych jajek i twarogu. Dzięki nim danie okazuje się naprawdę smaczne i piękne.
Składniki
- twaróg (domowy) – 600 g
- jaja kurze (domowe) – 5 sztuk
- śmietana - 1 art.
- Manka - 2 art.
- Skórka z cytryny - 0,5 łyżeczka
- cukier - pół szklanki
- sól - 0,25 łyżeczka
- masło (do smarowania) – 20 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Przetrzyj twaróg przez sito. Dzięki temu zapiekanka będzie delikatna.
Ubij jajka z cukrem, solą i kwaśną śmietaną.
Połącz twaróg, ubite jajka, skórkę z cytryny i semolinę. Pozostaw masę na 8-10 minut, aby semolina miała czas na pęcznienie.
Posmaruj formę masłem, ułóż zapiekankę i spłaszcz.
Piecz przez 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy