Bez cukru i masła możesz zrobić pyszną dietetyczną śmietanę. Przepis jest prosty, ale nadal musisz znać pewne niuanse. Na przykład, że gotowego ciasta nie można wyjąć z formy, dopóki nie ostygnie całkowicie.
Składniki
- jaja kurze - 3 kawałki
- śmietana - 400 g
- stewia - 1 łyżeczka
- skrobia kukurydziana - 1 art.
- wanilina - na czubku noża
Przepis na gotowanie krok po kroku
Twarożek, śmietana, masło, stewia i sól wymieszaj, ubij mikserem.
Dodaj mąkę, proszek do pieczenia, kakao i zagniataj ciasto.
Ściśnij małe kawałki ciasta i włóż do przygotowanej formy. Powinieneś dostać obrabiany przedmiot z wysokimi bokami.
W osobnej misce wymieszaj śmietanę ze stewią i wanilią.
Bez przerywania pracy miksera dodaj po jednym na raz wszystkie jajka.
Dodaj skrobię i ubij wszystko razem przez kolejne 2-3 minuty.
Wlej powstałą masę do formy z ciastem i spłaszcz.
Piec przez 40-45 minut w piekarniku o temperaturze 175 stopni. Jeśli blat zacznie się palić, przykryj go folią.
Nie wyjmuj gotowego ciasta z piekarnika, dopóki nie ostygnie całkowicie.
Udekoruj dietetyczną śmietanę jagodami i miętą.