Jesienią nadchodzi sezon pachnącej dyni. Zawsze czekam na niego z niecierpliwością i przy pierwszej okazji gotuję owsiankę dyniową z ryżem i rodzynkami. Tym przepisem chcę się dzisiaj z wami podzielić. Pyszne danie przyda się dzieciom i dorosłym.
Składniki
dla owsianki:
do zgłoszenia:
Przepis na gotowanie krok po kroku
Obierz dynię z nasion, obierz i pokrój w drobną kostkę.
Włóż dynię do garnka, przykryj zimną wodą i gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut.
Dodaj sól, mleko i wanilinę. Wymieszaj i zagotuj na małym ogniu.
Równomiernie rozprowadź umyty ryż na powierzchni dyni, przykryj i gotuj na małym ogniu przez 20 minut.
Opłucz rodzynki wrzącą wodą i połóż do wyschnięcia na ręczniku.
Na patelnię dodaj masło, miód, wymieszaj i wyłącz.
Połóż owsiankę na talerzu i posyp rodzynkami.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy