Oczywiście deser okaże się nieco inny niż to, do czego jesteśmy przyzwyczajeni. Ale ogólnie rzecz biorąc, chude tiramisu jest również smaczne, przewiewne i delikatne. Czasami krem jest wytwarzany z tofu lub mleka sojowego. Bardziej lubię pracować ze śmietaną kokosową. Wykorzystam je w przepisie.
Składniki
- płatki owsiane - 100 g
- mąka - 1 art.
- soda spożywcza - 0,5 łyżeczka
- daktyle - 10 sztuk
- Kawa (espresso) – 50 ml
- woda - 300 ml
- śmietana (Kokosowe) – 400 ml
- cukier puder - 2 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Daktyle zalać wrzącą wodą, przykryć i odstawić na 1 godzinę.
Odcedź, daktyle, obierz i zmiel w blenderze.
Wymieszaj powstałą masę z kawą i zagotuj na małym ogniu.
Dodaj sodę, wymieszaj i poczekaj, aż reakcja się skończy.
Zmiel płatki w blenderze.
Wlej pokruszone płatki i mąkę do przedmiotu obrabianego z daktylami.
Zagnieść ciasto, uformować ciasteczka i ułożyć na wyłożonej blasze do pieczenia. Piec 15 minut w 180 stopniach.
Ubij schłodzoną śmietanę z cukrem pudrem.
Schłodzone ciasteczka zanurz w kawie i włóż do przygotowanych szklanek, obficie smarując kremem.
Posyp kakao na wierzchu i wstaw do lodówki na 2 godziny.