półfabrykaty na zimę
22.12.2022
ajvar po serbsku z bakłażanem i papryką na zimę
1 godz. 30 min.
4 porcje
Istnieją różne sposoby przygotowania klasycznego bałkańskiego ajvara. Na przykład ta Serbska wersja z bakłażanem i pieprzem. Bardzo pikantna, aromatyczna, sycąca i łatwa do przygotowania przekąska. Koniecznie spróbuj przy okazji!
Składniki
- papryka - 1.7 kg
- bakłażany - 700 g
- czosnek - 5 ząbki
- Chili - 1 rzecz
- sól - 0.5 art.
- Olej roślinny - 50 ml
- cukier - 1 art.
- ocet winny - 1 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Piecz paprykę i bakłażan w piekarniku w temperaturze 200 stopni przez 15-20 minut, aż się przypali.
Złóż je w torebkę, pozostaw na 10 minut i obierz.
Rozdrobnij warzywa nożem lub przełóż przez maszynkę do mięsa. Dodaj masło.
Gotuj na małym ogniu przez 20 minut, dodaj sól, cukier i czosnek i gotuj przez kolejne 15 minut.
Wlej ocet i zwiń ajvar w sterylne słoiki.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy