ajvar po serbsku z bakłażanem i papryką na zimę

1 godz. 30 min.
4 porcje
Ajvar po serbsku z bakłażanem i pieprzem na zimę
Jane Vershinin, stock.adobe.com
0

Istnieją różne sposoby przygotowania klasycznego bałkańskiego ajvara. Na przykład ta Serbska wersja z bakłażanem i pieprzem. Bardzo pikantna, aromatyczna, sycąca i łatwa do przygotowania przekąska. Koniecznie spróbuj przy okazji!

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Piecz paprykę i bakłażan w piekarniku w temperaturze 200 stopni przez 15-20 minut, aż się przypali.

Złóż je w torebkę, pozostaw na 10 minut i obierz.

Rozdrobnij warzywa nożem lub przełóż przez maszynkę do mięsa. Dodaj masło.

Gotuj na małym ogniu przez 20 minut, dodaj sól, cukier i czosnek i gotuj przez kolejne 15 minut.

Wlej ocet i zwiń ajvar w sterylne słoiki.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy