Polecam od razu zrobić podwójną porcję, ponieważ przekąska zjada się niesamowicie szybko. Dzięki temu przepisowi pasztet z wątróbki drobiowej i piersi z kurczaka jest zawsze soczysty. Sekret tkwi w śmietanie i bulionie z kurczaka, które są dodawane w niewielkich ilościach.
Składniki
- wątróbka drobiowa - 500 g
- piersi z kurczaka - 500 g
- cebula - 1 rzecz
- czosnek - 2 ząbki
- masło - 60 g
- śmietana - 150 ml
- gałka muszkatołowa - na czubku noża
- sól - do smaku
- rosół z kurczaka - 150 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój wątrobę, piersi i obraną cebulę.
Roztop masło na patelni, dodaj cebulę i smaż, aż będzie półprzezroczyste.
Dodaj wątrobę i gotuj na wolnym ogniu przez 5-7 minut, od czasu do czasu mieszając.
Dodaj piersi z kurczaka i gotuj przez kolejne 5 minut.
Dodaj śmietanę, gałkę muszkatołową i czosnek przepuszczony przez prasę. Zmniejsz ogień do minimum i gotuj wszystko razem przez 10 minut.
Przenieś powstałą masę do głębokiej miski.
Dodaj sól, bulion z kurczaka i puree za pomocą blendera zanurzeniowego do uzyskania gładkiej konsystencji.