Jeśli lubisz marynowane przekąski, ale chcesz czegoś nowego-koniecznie spróbuj zrobić rzodkiewkę według tego przepisu. Z bazylią i rozmarynem nabiera tak niezwykłego smaku, że trudno go z czymś porównać.
Składniki
- rzodkiewki - 450 g
- rozmaryn - 1 gałązka
- bazylia - 6 listki
- czosnek - 3 ząbki
- woda - 250 ml
- cukier - 1 art.
- sól - 1 łyżeczka
- ocet jabłkowy - 4 CZ. l.
- czarny pieprz (Permalink) – 6 sztuk
- Olej roślinny - 1 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz rzodkiewki, odetnij ogony i pokrój w cienkie plasterki.
Ułóż je w słoiku, okresowo naprzemiennie warstwami z liśćmi bazylii, talerzami czosnku i posiekanym rozmarynem.
Połącz wodę, olej, cukier, sól, ziarna pieprzu i ocet. Doprowadź marynatę do wrzenia i gotuj przez 2-3 minuty.
Zalej rzodkiewki bazylią i rozmarynem, zamknij i pozostaw na noc w lodówce.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy