przekąski 07.07.2023

galaretka z szyi indyka

3 godz. 50 min.
18 porcji
Galaretka z szyi indyka
Jacek Chabraszewski, stock.adobe.com
0

Żelatyna nie jest potrzebna do tego przepisu. Galaretowate mięso z szyi indyka doskonale zamarza bez niego. Chodzi o to, że skóra zawiera dużo naturalnego kolagenu. W foremkach układa się tylko mięso, którego na szyi jest również dużo.

Składniki

  • Indyk (szyja) – 2 kg
  • marchew - 2 kawałki
  • cebula - 3 kawałki
  • czosnek - 4 ząbki
  • Zieleń - jedna trzecia wiązki
  • liść laurowy - 2 kawałki
  • czarny pieprz - 4 groszek
  • mielony czarny pieprz - 0,5 łyżeczka
  • Sol - 1,5 art.
  • woda - 4 l

Przepis na gotowanie krok po kroku

Opłucz szyję indyka i włóż do garnka z wodą.

Dodaj liść laurowy, czarne ziarna pieprzu i gotuj przez 3 godziny na małym ogniu.

Dodaj marchewkę, obraną cebulę i gotuj przez kolejne 40 minut.

Połóż szyję i warzywa na talerzu i odłóż na bok.

Odcedź bulion, dodaj sól, mielony pieprz, czosnek przepuszczony przez prasę i drobno posiekane zioła. Gotuj przez 3 minuty i ostudź do temperatury pokojowej.

Zdejmij skórę z szyi i odłóż na bok. Nie będzie dalej używany.

Oddziel mięso od kości i włóż do przygotowanych kokilek.

Napełnij bulionem i przenieś w chłodne miejsce. Galaretka z szyi indyka będzie gotowa w ciągu 4-5 godzin.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy