Żelatyna nie jest potrzebna do tego przepisu. Galaretowate mięso z szyi indyka doskonale zamarza bez niego. Chodzi o to, że skóra zawiera dużo naturalnego kolagenu. W foremkach układa się tylko mięso, którego na szyi jest również dużo.
Składniki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz szyję indyka i włóż do garnka z wodą.
Dodaj liść laurowy, czarne ziarna pieprzu i gotuj przez 3 godziny na małym ogniu.
Dodaj marchewkę, obraną cebulę i gotuj przez kolejne 40 minut.
Połóż szyję i warzywa na talerzu i odłóż na bok.
Odcedź bulion, dodaj sól, mielony pieprz, czosnek przepuszczony przez prasę i drobno posiekane zioła. Gotuj przez 3 minuty i ostudź do temperatury pokojowej.
Zdejmij skórę z szyi i odłóż na bok. Nie będzie dalej używany.
Oddziel mięso od kości i włóż do przygotowanych kokilek.
Napełnij bulionem i przenieś w chłodne miejsce. Galaretka z szyi indyka będzie gotowa w ciągu 4-5 godzin.