przekąski 17.07.2023

kanapki z wędzonym tuńczykiem

5 min
4 porcje
Kanapki z wędzonym tuńczykiem
Jack.69.Lantern, stock.adobe.com
0

W kuchni europejskiej wędzony tuńczyk jest często podawany na stole jako samodzielna przekąska, w Japonii ryby są używane do sashimi, sushi i bułek. Proponuję zrobić proste kanapki z wędzonym tuńczykiem. To proste i bardzo smaczne!

Składniki

  • tuńczyk (wędzony) – 100 g
  • jaja kurze (gotowane) – 2 kawałki
  • awokado - pół
  • Zieleń (Dowolna) – 2 gałązki
  • sok z cytryny - 1 łyżeczka
  • mielony czarny pieprz - do smaku
  • masło - 10 g
  • chleb - 4 kawałek

Przepis na gotowanie krok po kroku

Filet z wędzonego tuńczyka pokroić w cienkie plasterki.

Jajka na twardo obierz i pokrój w podłużne talerze.

Awokado obierz, posiekaj i skrop sokiem z cytryny.

Przenieś miąższ awokado do miski, pieprz i rozgnieć widelcem.

Posmaruj dwie kromki chleba masłem, pozostałe dwie kawałkiem awokado.

Ułóż kawałki wędzonego tuńczyka i jajka.

Posyp drobno posiekanymi ziołami.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy