W każdym dużym supermarkecie możesz łatwo znaleźć wszystkie składniki potrzebne do przepisu. Te bułki są przygotowywane z paluszków krabowych i wodorostów. Do smaku można również dodać świeży ogórek. Doskonale uzupełni harmonijny bukiet smaków.
Składniki
- okrągły ryż - 200 g
- paluszki krabowe - 250 g
- glony (wakame) – 100 g
- ocet ryżowy - 2 art.
- cukier - 1 łyżeczka
- Sezam - 1 art.
- majonez (japoński) – 1 art.
- nori - 2 liścia
- woda - 300 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Ryż opłucz kilka razy i włóż do garnka z zimną wodą.
Gotuj przez 10 minut na średnim ogniu, wrzuć do durszlaka i spłucz.
Gorący ryż wymieszać z octem, cukrem i odstawić na 5 minut.
Pokrój paluszki krabowe i wodorosty.
Rozłóż bambusową matę na stole, posyp sezamem.
Rozłóż warstwę ryżu, dobrze ubijając na całej powierzchni.
Na wierzch dodaj liść nori, z jednej strony ułóż w paski paluszki krabowe i wodorosty.
Zwiń ciasną rolkę, pomagając sobie bambusową matą.
Pokrój na małe kawałki i udekoruj japońskim majonezem.