Kuchnia Syczuańska jest bardzo pikantna, więc pamiętaj o tym przy wyborze przystawki. I spróbuj przypraw według własnego gustu, aby nie przesadzić. Zwłaszcza jeśli gotujesz bakłażana dla całej rodziny lub dla gości.
Składniki
- bakłażany - 700 g
- bulion mięsny - 2 art.
- Chili - 2 kawałki
- sos sojowy - 2 art.
- cukier - 2 art.
- ocet balsamiczny - 2 art.
- wino ryżowe - 1 art.
- skrobia kukurydziana - 1 art.
- olej sezamowy - 2 art.
- czosnek - 3 ząbki
- imbir (posiekany) – 1 art.
- ostra czerwona papryka - 0.5 łyżeczka
- szczypiorek - 4 pióra
Przepis na gotowanie krok po kroku
Umyj bakłażana i pokrój w kostkę. Smaż je na jednej łyżce oleju na dużym ogniu, aż będą brązowawe.
Dodaj czosnek, imbir i chili i smaż przez kolejne 30 sekund.
Wymieszaj pozostałe składniki w sosie i włóż do niego bakłażany.
Dusić wszystko dobrze na małym ogniu przez 5 minut i posypać przystawkę posiekaną zieloną cebulą.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy