przekąski 10.02.2022

pikantne marchewki po koreańsku z suchą adjiką

15 min
6 porcji
Pikantne marchewki po koreańsku z suchą adżiką
Alla Bondaruk, stock.adobe.com
0

Odejdźmy dziś trochę od klasycznego koreańskiego przepisu na marchewkę i ugotujmy go z adjiką. Zwolennicy tradycyjnej kuchni mają prawo się buntować, ale najpierw polecam spróbować. Najprawdopodobniej będziesz tak często gotować.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Obierz i zetrzyj marchewki na specjalnej tarce.

Dodaj cukier, sól, mielony pieprz i kolendrę. Dobrze wymieszaj i odłóż na bok na 15 minut.

Obierz cebulę i drobno posiekaj.

Podsmaż cebulę na oleju roślinnym na złoty kolor.

Wlej gorący olej do marchewki, przecedzając przez sitko.

Dodaj adjika, ocet, ziele angielskie i czosnek przepuszczony przez prasę. Wymieszaj, przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na kilka godzin.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy