Odejdźmy dziś trochę od klasycznego koreańskiego przepisu na marchewkę i ugotujmy go z adjiką. Zwolennicy tradycyjnej kuchni mają prawo się buntować, ale najpierw polecam spróbować. Najprawdopodobniej będziesz tak często gotować.
Składniki
- marchew - 800 g
- czosnek - 3 ząbki
- cebula - 1 rzecz
- Dry adjika - 2 łyżeczka
- ocet jabłkowy - 2 art.
- Olej roślinny - 50 ml
- ziele angielskie - 3 groszek
- mielona kolendra - do smaku
- mielony czarny pieprz - do smaku
- cukier - 1,5 art.
- sól (bez zjeżdżalni) – 1 CZ. l.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Obierz i zetrzyj marchewki na specjalnej tarce.
Dodaj cukier, sól, mielony pieprz i kolendrę. Dobrze wymieszaj i odłóż na bok na 15 minut.
Obierz cebulę i drobno posiekaj.
Podsmaż cebulę na oleju roślinnym na złoty kolor.
Wlej gorący olej do marchewki, przecedzając przez sitko.
Dodaj adjika, ocet, ziele angielskie i czosnek przepuszczony przez prasę. Wymieszaj, przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na kilka godzin.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy