W okresie ograniczonego odżywiania ważne jest włączenie do diety wystarczającej ilości zdrowej żywności. Doskonałą opcją byłby chudy pasztet z fasoli z grzybami. Zawiera dużo białka roślinnego, witamin i minerałów.
Składniki
- fasola (sucha) – 300 g
- Grzyby - 400 g
- czosnek - 2 ząbki
- cebula - 1 rzecz
- Olej roślinny - 50 ml
- gałka muszkatołowa - na czubku noża
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól (bez zjeżdżalni) – 1 łyżeczka
- woda - 500 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Wstępnie namocz fasolę przez 4 godziny w zimnej wodzie.
Przełóż na patelnię, zalej świeżą wodą i gotuj przez 40 minut.
Pokrój grzyby i obraną cebulę.
Rozgrzej olej na patelni, dodaj cebulę i smaż na złoty kolor.
Dodaj grzyby i gotuj, aż cała wilgoć wyparuje. Średnio zajmuje to około 10 minut.
W głębokiej misce połącz gotowaną fasolę i pieczeń.
Dodaj sól, przyprawy, czosnek przepuszczony przez prasę i zmiksuj blenderem zanurzeniowym do uzyskania gładkiej konsystencji.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy