Szparagi po koreańsku-ten nie jest dokładnie tymi zielonymi pędami, do których jesteśmy przyzwyczajeni. W przypadku kuchni koreańskiej mówimy o swoistym produkcie sojowym, który w ojczyźnie nazywa się fuzhu. Zasadniczo fuzhu jest wytwarzany z mleka sojowego. A potem przygotowują pikantną przekąskę z tych szparagów.
Składniki
- szparagi (suchy Koreański) – 200 g
- sól - 1 łyżeczka
- ocet (esencja) – 2 łyżeczka
- cebula - 0.5 kawałki
- Olej roślinny - 3 art.
- mielona czerwona papryka - 1 łyżeczka
- mielona kolendra - 0.5 łyżeczka
- mielony czarny pieprz - 2 szczypta
- czosnek - 3 ząbki
- sos sojowy - 3 CZ. l.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Wcześniej zalej szparagi czystą zimną wodą i pozostaw pod prasą na 8-12 godzin.
Okresowo zmieniaj wodę. Szparagi powinny stać się jędrne i miękkie.
Pokrój na 5 cm kawałki, wymieszaj z solą i esencją octową i pozostaw na 15 minut. Spuść płyn.
Posiekaj cebulę i smaż na oleju na złoty kolor. Dodaj do szparagów.
Dodaj pozostałe składniki, wymieszaj przekąskę i wstaw na noc do lodówki.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy