Gotowanie według tego przepisu jest bardzo wygodne, ponieważ zapasy domowej roboty Adjiki są zawsze w spiżarni. W zależności od ostrości suplementu można stosować różne przyprawy. Nie zapominaj, że z czasem ostrość spada, a przekąska jest bardziej miękka.
Składniki
- marchew - 800 g
- czosnek - 3 ząbki
- Adjika - 1 art.
- Olej roślinny - 80 ml
- ocet winny - 2 art.
- mielona kolendra - 0,5 łyżeczka
- cukier - 1 łyżeczka
- sól - 0,5 CZ. l.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Obierz i zetrzyj marchewki na specjalnej tarce.
Dodaj sól, cukier, mieloną kolendrę i ocet. Wymieszaj rękami, dobrze ugniatając marchewki.
W osobnym pojemniku wymieszaj olej, adjika i czosnek przepuszczony przez prasę.
Wlej powstałą marynatę do marchewki, wymieszaj i przykryj folią spożywczą. Przed podaniem zaparz przekąskę przez 3-4 godziny w lodówce.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy