Zbierałeś gruszki? Owoce należy przetwarzać natychmiast, ponieważ nie są przechowywane przez długi czas. Proponuję ugotować dżem gruszkowy. Aby maksymalnie uprościć proces, ugotuj go w powolnej kuchence. Proporcje i etapy są szczegółowo opisane w dalszej części przepisu.
Składniki
- Gruszka - 1 kg
- cukier - 500 g
- kwas cytrynowy - na czubku noża
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój gruszkę na ćwiartki, obierz i posiekaj w blenderze.
Włóż półfabrykat do miski multicookera, dodaj cukier i kwas cytrynowy. Zamknij pokrywkę i pozostaw na 1 godzinę.
Aktywuj tryb "pieczenia" i gotuj przez 1 godzinę.
Rozłóż w czystych, suchych słoikach, zwiń i owiń ciepłym kocem na jeden dzień.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy