dżem jeżynowy

14 min
4 porcje
Dżem jeżynowy
Olivka888, stock.adobe.com
0

Nie przegap okazji, aby zrobić pyszny dżem jeżynowy latem. Aby to zrobić, potrzebujesz świeżych jagód, tyle samo cukru i bardzo mało kwasu cytrynowego. Ten ostatni pełni rolę konserwanta i nadaje lekką kwaskowatość.

Składniki

  • Jeżyna - 1 kg
  • cukier - 1 kg
  • kwas cytrynowy - 0,5 łyżeczka

Przepis na gotowanie krok po kroku

Zmiel jeżyny w blenderze.

Przenieś do rondla, dodaj cukier i odstaw na 2 godziny.

Zagotuj na małym ogniu i gotuj przez 5 minut.

Dodaj kwas cytrynowy i gotuj przez kolejne 5 minut, od czasu do czasu mieszając.

Napełnij przygotowane słoiki gorącym dżemem, zwiń i zawiń w gruby ręcznik.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy