Używam tego przepisu od wielu lat, więc mogę śmiało polecić go innym. Bakłażany w soku pomidorowym są zawsze smaczne, pachnące i umiarkowanie kwaśne. Bardziej pikantna wersja przekąski okaże się, jeśli dodasz trochę ostrej papryki.
Składniki
- bakłażany - 1,5 kg
- pomidory - 1 kg
- czosnek - 5 ząbki
- ocet - 80 ml
- liść laurowy - 3 kawałki
- ziele angielskie - 5 groszek
- czarny pieprz - 7 groszek
- cukier - 3 art.
- sól - 2 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój bakłażany, moczyć przez 15 minut w osolonej wodzie.
Wrzuć do durszlaka, spłucz i dobrze wyciśnij.
Obierz pomidory i przepuść przez maszynę do mięsa.
Dodaj cukier, sól i przyprawy.
Gotuj sok pomidorowy przez 10 minut.
Dodaj bakłażana, czosnek przepuszczony przez prasę i gotuj przez kolejne 10 minut.
Wlej ocet, zdejmij z ognia i włóż do wysterylizowanych słoików. Zwiń, odwróć do góry nogami i owiń ciepłym kocem.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy