bakłażan w soku pomidorowym na zimę

30 min
8 porcji
Bakłażan w soku pomidorowym na zimę
Anzhela, stock.adobe.com
0

Używam tego przepisu od wielu lat, więc mogę śmiało polecić go innym. Bakłażany w soku pomidorowym są zawsze smaczne, pachnące i umiarkowanie kwaśne. Bardziej pikantna wersja przekąski okaże się, jeśli dodasz trochę ostrej papryki.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Pokrój bakłażany, moczyć przez 15 minut w osolonej wodzie.

Wrzuć do durszlaka, spłucz i dobrze wyciśnij.

Obierz pomidory i przepuść przez maszynę do mięsa.

Dodaj cukier, sól i przyprawy.

Gotuj sok pomidorowy przez 10 minut.

Dodaj bakłażana, czosnek przepuszczony przez prasę i gotuj przez kolejne 10 minut.

Wlej ocet, zdejmij z ognia i włóż do wysterylizowanych słoików. Zwiń, odwróć do góry nogami i owiń ciepłym kocem.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy