Jeśli nie chcesz zadzierać z grillem, możesz ugotować szaszłyki wieprzowe na blasze do pieczenia w piekarniku. Mięso okaże się równie smaczne i smażone. Poza tym nie musisz go stale monitorować. Przez cały czas wystarczy go obrócić raz lub dwa razy.
Składniki
- wieprzowina - 1 kg
- Olej roślinny - 2 art.
- ocet jabłkowy - 1 art.
- mielony czarny pieprz - do smaku
- cukier - 0,5 łyżeczka
- sól - 1 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój wieprzowinę i włóż do miski.
Dodaj olej, ocet, mielony pieprz, cukier i sól. Wymieszaj, przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na 8-10 godzin.
Wyjmij mięso z lodówki i podgrzewaj w temperaturze pokojowej przez 1 godzinę.
Wyłóż blachę do pieczenia papierem do pieczenia, ułóż marynowane mięso. Upewnij się, że kawałki się nie dotykają.
Piecz przez 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. W tym procesie polecam obrócić Kebab 1-2 razy.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy