W średniowieczu pasterze wymyślili adżikę. Pikantna przyprawa zyskała światową popularność i zaczęła być przygotowywana z różnych składników. Proponuję przepis na adżiki z pomidorów z czosnkiem, papryką i marchewką. Podawaj natychmiast lub Zamknij w słoikach na zimę.
Składniki
- pomidory - 2 kg
- papryka - 500 g
- ostra czerwona papryka - 500 g
- marchew - 500 g
- czosnek - 200 g
- ocet jabłkowy - 80 ml
- Zira - 0,5 łyżeczka
- chmiel-suneli - 0,5 CZ. l.
- mielona kolendra - 0,5 łyżeczka
- cukier - 1 art.
- sól - 1 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój ostrą i paprykę na pół, obierz nasiona.
Przełóż pomidory, ostrą i bułgarską paprykę, czosnek, marchewkę przez maszynę do mięsa.
Gotuj powstałą masę przez 10 minut od momentu wrzenia.
Zmiel przyprawy, cukier i sól w moździerzu.
Wlej powstałą mieszaninę do rondla z masą warzywną i gotuj przez kolejne 10-15 minut.
Wlej ocet, wymieszaj i natychmiast zdejmij z ognia.
Włóż Adjikę do czystych, suchych słoików i zwiń.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy