Zima nie musi być nudna, także w kwestiach żywieniowych. Ogórki kiszone z ostrą papryką są jasne, pikantne i odpowiednio urozmaicają zwykłe preparaty. Pobudzają apetyt jako przystawka i doskonale uzupełniają dania główne.
Składniki
- ogórki - 1.5 kg
- koperek - 4 parasol
- cebula - 1 rzecz
- ostra czerwona papryka - 2 kawałki
- Chili - 2 kawałki
- liście porzeczki - 1 garść
- liść laurowy - 4 kawałki
- woda - 1 l
- cukier - 3 art.
- sól - 1 art.
- ocet - 1 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Moczyć ogórki w zimnej wodzie przez kilka godzin.
Posiekaj paprykę, chili i cebulę losowo. Ułóż w czystych, suchych słoikach z ogórkami, koperkiem i liśćmi.
Zalej wrzącą wodą i pozostaw na 20 minut pod pokrywkami.
Spuść tę wodę.
Zagotuj czystą wodę z solą i cukrem. Dodaj ocet.
Zalej ogórki marynatą i zwiń.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy