Wiele gospodyń domowych omija cierń, nie wiedząc, co z nim zrobić. I bardzo na próżno omijają. Z pachnących, lekko cierpkich jagód uzyskuje się najzdrowsze preparaty na zimę. Dzisiaj chcę podzielić się z wami prostym przepisem na pyszny dżem z tarniny z pestkami.
Składniki
- turn - 1 kg
- cukier - 1 kg
- woda - 200 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Sortuj Tarninę, Usuń szypułki, spłucz pod bieżącą zimną wodą.
Aby jagody nie pękły podczas gotowania i lepiej nasączone syropem cukrowym, tarnina musi być blanszowana. Aby to zrobić, wcześniej zagotuj wodę i ostudź do temperatury około 80°C. Umieść tarninę w głębokim pojemniku, napełnij gorącą wodą i pozostaw na 8-10 minut. Następnie przenieś tarninę do zimnej wody i ostudź.
Przebij każdą schłodzoną jagodę wykałaczką w kilku miejscach. Zapobiegnie to ich pękaniu podczas procesu gotowania.
W emaliowanej misce do gotowania dżemu połącz wodę z cukrem, wymieszaj, podpal i mieszając drewnianą łyżką podgrzej na małym ogniu, aż cukier się rozpuści.
W gotującym się syropie umieść przygotowane jagody tarniny, delikatnie wymieszaj i zdejmij pojemnik z ognia. Pozostaw obrabiany przedmiot do ostygnięcia na co najmniej 5-6 godzin.
Następnie ponownie umieść miskę dżemu na ogniu, zagotuj, gotuj przez kilka minut i zdejmij z ognia.
Jeśli wolisz grubszy dżem, odcedź syrop do innego pojemnika i zagotuj go osobno do pożądanej konsystencji. Następnie włóż Syrop z powrotem do miski z tarnią i jeszcze raz zagotuj, aby uzyskać niezawodność.
Wlej gorący dżem z tarniny z pestkami do przygotowanych sterylnych słoików, zwiń i ostudź w pozycji do góry nogami w temperaturze pokojowej. Z podanej ilości produktów uzyskuje się około 800 ml gotowego przysmaku. Domowy dżem z tarniny można przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu przez 1 rok.